Autorius: Artojas

Faktas, kad tėvų priėmimas pakišant jiems vien tik Dragonbreathless chilli būtų visiškas belekas. Be abejo buvo ir antras patiekalas. Kadangi mano tėvas tiesiog dievina steiką, buvo nuspręsta, kad pabandysiu tokį iškept. Iki šiol tokių minčių nekilo, nes paprasčiausiai neturėjau orkaitės kuriai galėčiau patikėti jautienos išpjova už (OMG!) ~60 litų/kg. Dabar orkaitė yra, tad nusprendžiau bandyti. Kadangi tą dieną miegojau ilgai o tėvų laukiau 16:00 + dar reikėjo daryt čili tai nusprendžiau pasitelkti į pagalbą šaldytas bulvytes ir kažkokį marinatą mėsai, kuriuo šiaip tai nenaudočiau.

Kadangi steiką namų sąlygomis kepiau pirmą syki ir patirties reikale turiu lygiai 0, buvo nuspręsta jį pavadinti Jautienos Nubsteikiu. Dabar galvoju, kad tai tikrai geras pavadinimas, nes jį iškeps bet koks noob‘as.

Norint pagaminti Jautienos Nubsteikį reikės: Jautienos išpjovos (sakykim 600gr. Normaliam 4 žmonių pavalgymui). Daržovių garnyrui (šiuo atveju naudota: kalafiorai, morkos, svogūnai, saldžioji paprika, pievagrybiai). Bulvių. Geriausiai aišku būtų krosnyje keptos normalios bulvės, šiek tiek pagardintos bulvėm skirtais prieskoniais. Dėl laiko stokos pats naudojau šaldytas bulvytes fri (Nerekomenduoju), ir šaldytus Farm Frites bulvių kroketus (labai rekomenduoju, buvo skanu). Taip pat reikės sviesto. Galima pirkti sviesto ir žalumynų mišinį, arba sviestą ir petruškas atskirai. Kaip patiem labiau patinka. Gali prireikti žiupsnelio vegetos ir viskas. Kaip minėjau, naudojau dar ir šitą marinatą mėsai, bet esu tikras, kad be jo, rezultatas nebūtų prastesnis.
Sudėtingumo lygis: Tas pats kas šaudyti zombius Half-Life 2.
Šalia gerai būtų turėti: Ispaniško Raudono vyno. Mes gėrėm 2004 Irache Crianza, buvo ok.

Mėsa. Imam jautienos išpjova ir apžiūrom. Teoriškai ant jos neturėtų būti jokio lajaus ar gyslų. Jei yra tai greičiausiai visokios atplaišos iš kraštų, atsargiai jas nupjaustom. Pati išpjova atrodo kaip dešra, tai ir pjaustom ją kaip dešrą, tik storesniais (~3cm) gabalais. Labai svarbu supjaustyt mėsą kuo vienodesniais gabalais, kad visi kepsniai keptų tolygiai. Supjaustyt išpjova vienodais gabalais nesunku ir iš akies, bet jei nepasitikit šiuo matavimo prietaisu susiraskit kokį matuoklį. Aš naudoju rodomąjį pirštą. Dedu pirštą iš krašto ir pjaunu mėsą ten kur baigiasi pirmas piršto slankstelis. Šiuo atveju aišku labai svarbu nenusipjaut paties piršto, nes nebus kaip pamatuot likusius mėsos gabalus. Priklausomai nuo to, kokį išpjovos šmotą gausit, gali būti, kad jis į galą siaurės. Tokiu atveju akivaizdu, kad pirštas irgi netinka. Teks pasikliauti akim arba eiti ieškoti svarstyklių.

Supjaustytus gabaliukus aptepiau marinatu ir suvyniojau į foliją. Visa tai nukeliavo į šaldytuvą ~ valandai. Iš šaldytuvo pasiėmiau sviestą ir petražolių. Sviestą įdėjau į dubenėlį, užmečiau petruškas, žiupsnį vegetos ir palikau ramybėj.

Daržovės. Nuplaunam ir pjaustom stambiais gabalais. Morkas, papriką — šiaudeliais. Šampinjonus per pusę. Svogūną griežinėliais. Nežinau ar būtina buvo jas šiek tiek apvirti, bet norėdamas, kad jos tikrai būtų minkštos, įpyliau į puodą stiklinę vandens, suverčiau ten daržoves, pabėriau šiek tiek prieskonių (visai šiek tiek) ir uždengęs dangčiu palikau garintis ant labai žemos ugnies. Kai morkos suminkštėjo, viską nukošiau ir palikau ramybėj.

Tam laike sviestas apsilydė, tad paprasčiausiai sutryniau jį kad susimaišytų su žolėm ir prieskoniais. Tada iškrėčiau ant folijos ir iškočiojau dešrelę. Ją grąžinau į šaldytuvą kad šiek tiek sustingtų.

Gavęs komandą, kad tauta jau pasiruošus antram patiekalui pasiėmiau mėsą ir sudėjau ant kepimo skardos. Aplinkui išdėliojau susiparinusias daržoves.

Visą šitą reikalą pašoviau į išlanksto iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę (ten jau kepė bulvės fri). Naudojau grilį su ventiliatorium. Kepimo trukmė vidutiniškai keptam steikui ~8 minutės, gerai iškeptam ~12. Sprendžiu iš to, kad pats kepiau 10 minučių, neiškepė tik pats pats centriukas, tad valgant, kraujo skonis ir kvapas jautėsi aiškiai, bet mėsa nebuvo žalia (tą prasme neiškepus, kas atbaido dalį žmonių). Kadangi orkaitės pas visus kitokios, tai rekomendacija būtų, po 8 minučių pažiūrėti kaip sekasi, prapjaunant vieną iš kepsniukų ir iš akies nustatant ar jis jau pakankamai iškepęs jūsų ar jūsų svečių skoniui.

Į lėkštę dedam bulvių, daržovių, mėsos, atpjaunam griežinėli sviesto nuo dešrelės ir padedam jį ant karšto kepsnio. Alles. Beveik kaip picoj Jazz :).

Tikrai lengvai paruošiamas ir ganėtinai gražiai atrodantis Nubsteikis. O ir skonis tikrai ne pats prasčiausias iš visų steikų kiek teko ragaut.

Jei kas bandysit, palikit komentarą kaip išėjo. Nubsteikio receptūrą tikrai nusiteikęs tobulint.