Autorius: Artojas

Ne. Čia ne defeisas :). Dar nuo omleto laiku su kaimynu (nick’as toks, ne gyvenama vieta) vis pasikalbam, kad apie geimerio virtuvę galima būtų kalbėti daugiau. Vis neprisiversdavau tik. Bet praeitą savaitgalį priiminėjau tėvus, tai prifotkinau ką valgėm :). Nieko labai ypatingo čia neaprašysiu, bet pasistengsiu pateikti viską taip, kad valgomą daiktą galėtų pasigaminti bet kuris geimeris :). Jei galiu aš…

O mintis pasigaminti čili šovė į galva kažkada žaidžiant WOW. Pamenu, ieškodamas specialaus ingrediento, ilgai ir nuobodžiau mušiau drakonų jauniklius. Norėjau žaidime pasigaminti vieną Iš linksmesnių troškinių, kurio privalgęs personažas sykis nuo sykio riaugėja ugnimi. Aš pats labai mėgau čili kurį Kaune gamino B.O. virėjai. Sakau mėgau, nes senai nevalgiau ten ir net nebežinau ar jį tebegamina. Tai štai, bežaisdamas pagalvojau, kodėl gi nepabandžius padaryti kažko panašaus pačiam. Ieškoti recepto, kaip visada tokiais atvejais nutinka, tingėjau. Todėl parduotuvėj prisipirkau to ką mėgstu ir kas mano nuomone tiktų čili troškiniui. Ai nu ne joks jis ne čili, nes pakankamai aštraus jo niekad nebuvau pagaminęs. Man paprastai išeina toks salstelėjęs, aštrumo atgarsių turintis mėsos ir pupų troškinys. Kas ragavo visi gyrė, kad ok dalykas.
Vat ir pavadinau jį Dragonbreathles Chilli už tai.

Sudėtingumo lygis: Tas pats kas NFS lenktynės. Einas lengvai ir paprastai, jei nepersistengi.
Porcija 4-6 žmonėm (priklausomai nuo to ar tarp jų yra mano tėvas): 3 indeliai apkeptų pupų (aš naudoju Heinz pomidorų padaže), (500-600gr. Naminio faršo. Naminis faršas tai ~ lygiomis dalimis sumaišytas kiaulienos ir jautienos faršas), pomidorų tyrė (pagal skonį ir pomėgius), svogūnas (o geriau du), paprika (o geriau dvi), prieskoniai (pagal skonį), sviestas (jei nėra sueis ir aliejus).
Šalia būtų gerai turėti: Priklausomai nuo valgytojų pomėgių čiabatos arba bandelių arba nachos (arba visko kartu). Grietinės. Alaus (skaniausiai jei alus lengvas).

O pats procesas labai labai paprastas. Nulupam svogūną ir supjaustom jį smulkiai kubeliais. Sakoma, kad jei prieš tai svogūną ir peilį nuplausi po šaltu vandeniu, neašaros akys. Nežinau, nebandžiau, pjaustant svogūną man patinka verkti.

Imam keptuvę, statom ją ant lėtos ugnies. Joje ištirpinam pusės degtuko dėžutės dydžio sviesto gabaliuką ir jame apkepinam svogūną. Tada sudedam mėsą, pabarstom prieskonių.

Paprastai, visus prieskonius kuriuos esu numatęs naudoti sudedu į mėsą kol ji kepa (kalbu tik apie sausus, padažus pilu jau į troškinį). Šį kartą naudojau „Saldvos“ meksikietiškus ir jie man nelabai patiko. Gaila, kad šį kartą negavau „Santa Maria“ Taco mišinio. Paprastai darydavau su juo. Prieskonių dėdavau tiek kiek nurodyta ant pakuotės. T.y. daug. Visada dedu juodų pipirų, bet čia aš toks, šiaip jie nėra būtini. Viskas. Uždengiam mėsą dangčiu ir paliekam kepti. Primenu visa tai vyksta ant mažos ugnies, kad niekas nesviltų ir neliptų prie dugno.

Aišku. Greičiausiai tikrasis čili visą laiką daromas puode, bet išankstinis mėsos apkepinimas yra greitasis būdas, taupantis laiką. Kurio geimeriai paprastai neturi. Kiek kepinti mėsą? Jei naudosit naminį faršą, tai orientuotis lengviausia pagal lašiakus kurių paprastai būna dėl kiaulienos. Reik palaukt kol jie visi ištirps, tam laike visa mėsa bus tolygiai apkepus ir jos tūris keptuvėj gerokai sumažės. Svarbiausia kepant kartas nuo karto gerai viska išmaišyti, nes šiaip faršas keps gabalais, tad juos mentele reik ištraiškyti. Kol mėsa kepa reik susipjaustyt papriką. Irgi kubeliais. Ją galima dėti į keptuve su mėsa. Galima tiesiai į puodą. Čia kaip patiem paprasčiau.

Puodas. Imam puodą, jei įmanoma su tefloniniu vidum, jei ne tai belekokį. Statom jį ant ultra žemos ugnies. Į jį supilam pupas.

Uždengiam ir paliekam ramybėj (pirmą kartą darant kartas nuo karto pamaišom, jei jaučiam, kad kažkas svyla prie dugno, reiškia ugnis ant kurio stovi puodas nėra ultra žema). Kai mėsa keptuvėje jau gatava, iškratom ją į puodą ir gerai viską išmakaluojam. Jei matosi kokie didesni faršo gabalai primenantys pvz.: kukulį, juos ištraiškom. Tolimesnė eiga jau pagal kiekvieno skonį. Aš dedu kokius 6 valgomuosius šaukštus pomidorų tyrės (tyrės, ne tomatų padažo, kekčupo ar kažko panašaus), lašinu kelis lašus aštresnio už patį aštrumą čilį padažo arba kartais dar naudoju Thai čili padažą. Šiaip pomidorų pasta priduoda rūgštumo, tai su ja atsargiai. Pirma kartą darant galima išvis naudoti kokį nors Felix Tex-Mex padažą. Juose yra skonio stipriklių, tai kai tokį užpili net ir ant visai neskanaus patiekalo, pasidaro visai skanu :).

Gali būti, kad šiame etape puodo turinys atrodys per tirštas, bet neskubėkim jo skystinti. Kai uždengsim dangtį turinys kažkiek suskystės. Ragauti irgi dar truputi ne laikas, nes tiek sausi prieskoniai, tiek padažai (ypač aštrūs) dar nebus įsibėgėję. Žodžiu viską išmaišom, uždengiam dangčiu ir lai verda. Sykis nuo sykio atidengiam, pamaišom. Jei kažkas svyla prie dugno, o ugnis jau sumažinta, jokiu būdu negramdom svilėsių. Ir taip iki kol puodo turinys užverda (ant tos lėtos ugnies). Kad užvirė suprasi iš burbuliavimo paviršiuj. Jei burbuliuoja, vadinasi laikas atlikti sekančius veiksmus. Įvertinti ar tinka ir patinka turinio konsistencija. Jei norisi skysčiau, skystinam pomidoru tyre ar kokiu šaukštu vandens sumaišytu su šaukštu naudoto padažo. Jei norisi tirščiau paprasčiausiai kurį laiką paverdam viską be dangčio. Taip pat laikas įvertinti skonį. Jei per aštru… Wah. Vadinas jum pavyko tai kas nepavyko man. Palikit viską kaip yra, aštrumą sumažinsit valgydami į troškinį įdėdami grietinės. O štai jei norisi aštriau, galite dar įlašinti padažo ar paberti prieskonių. Tik atsargiai. Jei skonis tinka ir patinka, galima valgyti.

Garnyrui turėkit duonos gaminių pagal skonį. Aš paprastai valgau načo čipsais. T.y. imi čipsą, kabini juo troškinį ir valgai. Kiti žmonės naudojasi šaukštu, troškinį užkanda bandele ar čiabata. Net ir tuo atveju jei troškinys neatrodo per aštrus, galima užsidėti šiek tiek grietinės.

Paprastai šalia Dragonbreathless čili geriu Zepter arba Stella Artois alų, bet šį kartą ragavom Wolfą Engelmaną (Anglų Vilkolakis?). Visai įdomus derinys.

Tiek žinių. Jei kas bandysit, papasakokit kaip išėjo :).

Patiko šis įrašas? Paremk mus Patreon platformoje!