Autorius: Artojas

Šiandien geimerio virtuvėlėje iki negalėjimo paprastas meniu. Pavadinau BRB pautiene, nes tai toks patiekalas kurį bėgi kepti prieš WOW reidą ar panašia on-line atrakcija. Esmė tame, kad įsivėlus į rimtesnį žaidimų maratoną mityba nukenčia ir apsiriboja tik ypač greitai paruošiamu maistu iš to ką pavyko rasti namuose. Dažniausiai tai duona ir kiaušinis, tad standartinis racionas būna sudarytas iš kiaušinienės. Paprastos, maišytos, apverstos etc. Vis dėl to vienodybė erzina, o šis patiekalas ne tik, kad šiek tiek kitoks, bet ir labai greitai paruošiamas ir lengvai valgomas. Tai svarbu. Nes kartais tenka valgyt jau grįžus prie kompo.

Šeimoje šį reikalą šiaip vadinam gorbačiovais. Na, bent jau taip juos vadino mama, kuri mane dar vaikystėj išmokė juos kepti. Jaunesniems lankytojams priminsiu, kad Gorbačiovas, tai toks politinis veikėjas kuris vienaip ar kitaip prisidėjo prie šaltojo karo pabaigos, komunistų partijos žlugimo, tarybų sąjungos iširimo ir t.t. Remiantis tuo daromos prielaidos, kad jis nemenkai prisidėjo ir prie mūsų laisvės. Už nuopelnus jį labai mylėjo vakarai, tad natūralu, kad jo pavardė daug kur pasaulyje tapo Trademarku. Tačiau dar iki tol jis turėjo kitą trademark’ą. Tarp savų, tuometinėje tarybų sąjungoje žmonės gan dažnai pasišaipydavo iš dviejų su juo susyjusių dalykų. Perestroikos ir plėmo (apgamo) ant kaktos. Pastarasis buvo labai mėgiamas karikatūristų. Iki šiol pamenu įvairias improvizacijas su kūjais, pjautuvais, taikos balandžiais ir įvairaus plauko pasaulio žemėlapiais. Manau būtent tas apgamas ir nulėmė liaudiško pavadinimo šiam patiekalui atsiradimą.

Taigi. Mums reikės tiek riekelių duonos kiek kiaušinių ketiname suvalgyti. Sakyčiau porcija nevalgiusiam geimeriui yra 3-4 riekelės duonos ir tiek pat kiaušinių. Druskos (arba jos atitikmens kurį naudojam), pipirų. Taip pat tomatų ir majonezo pagal skonį.

Duonos riekės centre išpjaunam skyle kaip parodyta žemiau.

Skylėtą duoną sudedam į keptuvę, ir vos vos apkepinam vieną pusę. Apverčiam ir į kiekvieną skylę imušam po kiaušinį. Tuomet viską pagardinam pipirais ir druska tiek, kiek dėtume kepdami standartinę kiaušinienę.

Kai baltymas iškepa maždaug iki vidurio, (žr. foto arba tiesiog į savo duonos skylę) lopetėle duona su visu kiaušiniu apverčiam. Luktelim maksimum minutę ir viską dedam lėkštėn. Tikimybė, kad kiaušinis neiškeps ypač maža. Daug didesnė, kad jis perkeps. Jei trynis sukietėja, viską galima mesti lauk. Na bent jau man tokiu atveju sausa ir neskanu. Trynis turi būti skystas, kaip minkštai virtame kiaušinyje.

Iškeptą BRB pautienę/gorbačiovą galima pagardinti trimis būdais.
1. Niekaip negardinti.
2. Pagardinti kek čupu.
3. Užtepti ploną sluoksnį majonezo ir kek čupo.
4. Ok. Galima ir tik su majonezu, tiesiog aš asmeniškai jo nemėgstu, todėl nežinau kas ten gaunas. Majonezas + tomatai man kažkodėl patinka.

Lyg ir viskas. Skanaus tingėjimo :).